erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40659
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40659
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op de grens Oudenaken, Sint-Laureins-Berchem en Sint-Pieters-Leeuw, en ingeplant bij een beek, een vrij verwaarloosde gesloten hoeve deels opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen boerenhuis met één verdieping en zadeldak (pannen) op geprofileerde modillons (erfzijde), daterend uit de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw. Voorgevel voorzien van een rondboogdeur van arkose met negblokken, imposten en druipende sleutel en van twee voormalige kruisvensters van arkose met negblokken en eigenaardig ontlastingssysteem: twee door bakstenen gevormde driehoekjes; voorts sporen van een gedicht vierkant raam en recentere vensters. Achtergevel voorzien van een zelfde deuromlijsting, twee keldergaten van arkose en een behouden bolkozijn met geprofileerd beloop; ook recentere muuropeningen. Zijgevels met aandak en vlechtingen.

De aanhorigheden, onder meer poortgebouw, stallen en langsschuur zijn recenter (19de eeuw), erg vervallen en gegroepeerd rondom een geplaveid erf.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40659 (Geraadpleegd op )