Witten Leeuw ()

Traditioneel diephuis met puntgevel van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. In 1854 liet de priester Antonius Bruysten de openingen van de pui aanpassen tot twee rechthoekige vensters en een deur. Daarbij verdween de rondboogdeur met rechthoekig bovenlicht in de middenas.

Bepleisterde en beschilderde puntgevel met aandak, mogelijk een aangepaste trapgevel, vermoedelijk een constructie in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. De drieledige pui met kwartholle neggen, werd recent bekleed met een pseudo-klassieke winkelpui. Aangepaste rechthoekige bovenvensters met lekdrempel, oorspronkelijk kruiskozijnen. Eenledige top geopend door een rondboogluik.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#494.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Witten Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297849 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Diephuis van twee/drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (pannen). Gecementeerde puntgevel met aandak en muurankers in de tweede helft van de 16de eeuw of eerste helft van de 17de eeuw te dateren, mogelijk van bak- en zandstenen in traditionele stijl (zie kwartholle neggen op de begane grond). Rechthoekige vensters met lekdrempels, op de begane grond verlaagd en voorzien van rolluikkasten. Eenvoudig rondboogluik in de top.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Witten Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4066 (geraadpleegd op ).