Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Ensemble van arbeidershuizen in repeterend schema, uit het einde van de negentiende eeuw, kadastraal geregistreerd in 1897. Onderkelderde breedhuizen met licht verhoogde begane grond, twee traveeën elk en twee (nummer 10) tot twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak.

Lijstgevels met gevarieerde, heden ten dele vernieuwde bekledingen, geopend door rechthoekige muuropeningen op de begane grond, steekbogige bovenvensters in geriemde omlijstingen meestal met uitgewerkte sluitsteen, op al dan niet doorgetrokken lekdrempels; ten dele vernieuwd schrijnwerk. Aflijnende houten kroonlijst op tandlijst. Fries met casementen in nummer 10. Inmiddels volledig aangepast nummer 13.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1897/9.

Van de oorspronkelijke reeks zijn behalve nummer 13 inmiddels ook de nummers 10 en 12 verbouwd.