Teksten van Hoeve in leem- en vakwerkbouw

Hoeve in leem- en vakwerkbouw ()

Oorspronkelijk een haaks op de straat ingeplante hoeve in leem- en vakwerkbouw, opklimmend tot het derde kwart van de negentiende eeuw, kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale" in 1872. In het begin van de jaren 1960 volledig versteend en gerenoveerd.

Baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak met zichtbaar gebleven stijl- en regelwerk; bewaarde, schuin oplopende steunberen tegen de noordelijke achtergevel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling V (Sint-Laureins-Berchem), 1872/2.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Boerenhuis ()

Voormalig boerenhuis (nok loodrecht op straat), opgetrokken in stijl- en regelwerk met uitstekende ankers en afgedekt met een zadeldak (pannen); de bakstenen vullingen dateren van de restauratie circa 10 jaar geleden en vervangen oorspronkelijke leembouw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne