erfgoedobject

Boerenhuis

bouwkundig element
ID
40681
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40681
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Eénlaags boerenhuis van vijf traveeën afgedekt met pannen zadeldak met geprofileerde houten modillons, door muurankers gedateerd 1794. Witgekalkte bakstenen voorgevel op een gepikte plint van natuursteen. Twee rechthoekige en twee steekboogvormige vensters met houten kozijnen. Rondboogdeuromlijsting van arkose, voorzien van imposten, sluitsteen en druiplijst. Aan de overzijde van het geplaveid erf, een langsschuur van baksteen onder zadeldak (pannen), met oudere doch in 1856 afgebrande kern; jaartal ingegrift op de hergebruikte poortsleutel; het baksteenmetselwerk vertoont enkele muurpanden van Spaanse baksteen.

De poortstijl heeft oudere arkoseblokken.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40681 (Geraadpleegd op )