Kasteel De Mot

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Ternat
Deelgemeente Ternat
Straat Gemeentehuisstraat
Locatie Gemeentehuisstraat 21A, Ternat (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ternat (actualisaties: 02-05-2006 - 09-05-2006).
  • Adrescontrole Ternat (adrescontroles: 19-07-2007 - 19-07-2007).
  • Inventarisatie Ternat (geografische inventarisatie: 01-01-1975 - 31-12-1975).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Ternat

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-1958.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel De Mot

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig eertijds omwaterd kasteel in traditionele bak- en zandsteenstijl gedateerd A01719 door middel van gevelankers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen afgedekt met een hoog schilddak (leien) met houten dakkapellen; middelste travee uitlopend op een torentje gemarkeerd door de speelse peerspitsbekroning.

Baksteenmetselwerk met gebruik van zandsteen (lage plint) en arduin. Kruiskozijnen met negblokken, dubbele ontlastingsbogen van een rollaag, slagvensters en dunne kruisen. Uitgewerkte deuromlijsting van arduin: ingeschreven, met sleutel en slinger gemarkeerde rondboog op stijlen met ingediepte schachten en imposten, uitlopend op versierde consoles die de druiplijst dragen; bekronende tussen volutes gevatte gevelsteen met beeltenis van Sint-Gertrudis onder een druiplijst.

Aan beide zijden flankerende bijgebouwtjes van één travee, één verdieping en schilddak (leien) opgetrokken in dezelfde bak- en zandsteenstijl (19de, 20ste eeuw). Recentere aanhorigheden (platte daken) met vermoedelijk gekopieerde of hergebruikte rondboogdeuren uit de 18de eeuw.

Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane & Van Aerschot, Suzanne

Datum tekst: 1975

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ternat

Ternat (Ternat)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.