erfgoedobject

Kasteel De Mot

bouwkundig element
ID
40693
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40693

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Ternat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Mot
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Mot
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig eertijds omwaterd kasteel in traditionele bak- en zandsteenstijl gedateerd A01719 door middel van gevelankers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen afgedekt met een hoog schilddak (leien) met houten dakkapellen; middelste travee uitlopend op een torentje gemarkeerd door de speelse peerspitsbekroning.

Baksteenmetselwerk met gebruik van zandsteen (lage plint) en arduin. Kruiskozijnen met negblokken, dubbele ontlastingsbogen van een rollaag, slagvensters en dunne kruisen. Uitgewerkte deuromlijsting van arduin: ingeschreven, met sleutel en slinger gemarkeerde rondboog op stijlen met ingediepte schachten en imposten, uitlopend op versierde consoles die de druiplijst dragen; bekronende tussen volutes gevatte gevelsteen met beeltenis van Sint-Gertrudis onder een druiplijst.

Aan beide zijden flankerende bijgebouwtjes van één travee, één verdieping en schilddak (leien) opgetrokken in dezelfde bak- en zandsteenstijl (19de, 20ste eeuw). Recentere aanhorigheden (platte daken) met vermoedelijk gekopieerde of hergebruikte rondboogdeuren uit de 18de eeuw.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteel De Mot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40693 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.