Vierkantshoeve Hof ten Berge

Beschrijving

Het "Hof ten Berg" was de voormalige eigendom van de abdij van Groot-Bijgaarden, waarbij voorheen ook een windmolen hoorde; met afbraak bedreigd.

Ruime vierkantshoeve, ingeplant op een heuvel ten oosten van de dorpskern, met mooi volumespel der bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Inrijpoort onder houten latei opgenomen in de oostvleugel.

In dezelfde vleugel, éénlaags boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak (pannen), eertijds gedateerd Anno 1700 op een gevelsteen boven de deur, die nu op de binnenplaats ligt en waarvan het opschrift onleesbaar is geworden.

Witgeschilderde voorgevel met gecementeerde plint voorzien van een circa 1940 vernieuwde deur en van rechthoekige vensters met verlaagde lateien en nieuwe lekdrempels doch met de oude zandstenen posten van negblokken. In de achtergevel, een rechthoekige deur en getraliede vensters met zandstenen omlijstingen en negblokken, en drie grote, gedichte rechthoekige vensters. Binnenin, behouden constructie van moer- en kinderbalken, en hergebruikte elementen van de oorspronkelijke schouw: sterk gewelfde dragers van gepolijste hardsteen ("Petit Granit", uit de bouwperiode).

Ten noorden, veldpoort onder houten latei met posten van zandstenen negblokken; in de achtergevel steigergaten en hoekkettingen. Ernaast, een recent verbouwde kleine stal. Oudere stalvleugel ten zuiden onder zadeldak (pannen) voorzien van rechthoekige deuren en zoldervensters. In de zuidoosthoek werd een bijkomende woning ingericht, met gecementeerde gevels aan de straatkant.

Op de westzijde, lage varkensstal van baksteen met sporen van stijl- en regelwerk wijzend op de oudere toestand. Ernaast, langsschuur met zadeldak (pannen) in baksteenbouw opgetrokken circa 1940 ter vervanging van de lemen schuur.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne