Pakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis

Beschrijving

Pakhuis van vier bouwlagen uit eerste helft 19de eeuw, ingericht in een vleugel van het voormalige Pieter Potklooster, waarvan de gebouwen in 1797 openbaar werden verkocht. In het interieur wijst een traditionele balkenzoldering op de oude kern, die minstens opklimt tot de 17de eeuw.

Eenvoudige constructie van vier bouwlagen onder een plat dak, met een bepleisterde bakstenen lijstgevel. Deze wordt enkel in de middenas geopend door drie oplopende laadluiken, slechts door een dorpel van elkaar gescheiden, en bekroond door een windkast die de hijsinrichting beschermde. Verbouwde garagepoort.

In het interieur zijn de eikenhouten moerbalken met bewerkte sloffen op natuurstenen korbelen voor de tweede roostering bewaard. Omstreeks 1975 bevond zich op de zolder nog de gedemonteerde houten hijsinstallatie met windas.