Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Vierkanthoeve met bakstenen gebouwen uit 18de- en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. In een gecementeerd muurpand, voetgangersdoorgang naar het erf (18de eeuw) voorzien van een rondboogomlijsting met imposten en verankerde sleutel, van geschilderde natuursteen.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met verhoogde begane grond van zes traveeën en een stomp zadeldak (kunstleien), opklimmend tot de 18de eeuw, doch naderhand verbouwd (onder meer het dak). De cementbepleistering van de voorgevel belet een nauwkeurig onderzoek. Beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels doch oorspronkelijke, door een pui met dubbele trap voorafgegane deur van natuursteen met negblokken en hoekconsoles onder de gestrekte latei. Uitgewerkte muurankers met kram en krul en behouden constructie van kinder- en moerbalken met geprofileerde slof.

Aanhorigheid in het verlengde met pannen zadeldak op eenvoudige daklijstbalkjes.

Haakse stalvleugel onder zadeldak (pannen) met uitgesneden modillons, uit dezelfde tijd als de woning; baksteenbouw met muurankers als het boerenhuis en ook gelijkaardige, doch verbouwde deuren: zandstenen posten van smalle negblokken uitlopend op consoles die de arduinen latei dragen.

Aan de straatkant, een recentere aanhorigheid onder schilddak (pannen).

Langsschuur (nok loodrecht op straat) onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw; baksteenbouw afgewerkt met een daklijst van drop in de langsgevel; korfbooginrijpoort van baksteen.

Achter de woning bij de omheinde moestuin, ruim bak- en brouwershuis met pannen zadeldak; zijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken.

Auteurs: Van Aerschot, Suzanne