Vierkantshoeve Hof te Vitseroel

Beschrijving

Vierkantshoeve met gebouwen uit de 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Inrijpoort opgenomen in een dienstgebouw met pannen schilddak, uit de 19de eeuw.

Ruime woonvleugel met één bouwlaag, acht traveeën, zadeldak (pannen) en klimmende dakkapellen, daterend uit de 19de eeuw. Witgekalkte bakstenen gevel met gepikte plint, voorzien van beluikte rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en een omlijste rechthoekige deur van arduin. Zijpuntgevel met vlechtingen en schouderstukken. Uitbreiding van de woning tot in de poortvleugel is aan de gang.

Witgekalkte bakstenen stal met pannen zadeldak op uitgesneden houten modillons, opklimmend tot de 18de eeuw; grotendeels recente muuropeningen op een oorspronkelijke rondboogdeur na: kwarthol beloop, uitspringende imposten en sleutel met diamantkop. Zijgevel met vlechtingen.

Bakstenen langsschuur met pannen zadeldak gedateerd 1852 door middel van uitstekende baksteenkoppen in de zijgevel; arduinen rechthoekige deur aan de erfzijde, en inrijpoort onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne