Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “Zwerten Pot” van één travee en drie bouwlagen, waarvan mogelijk een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit het laatste kwart van de 16de eeuw. Het werd heropgebouwd door de monniken van het aanpalende Pieter Potklooster, na de vernielingen van de Spaanse furie in 1576.

Trapgevel van zes treden in bak- en zandsteenbouw met resten van de sokkel, speklagen en negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Ingrijpend aangepaste opstand met een recent kozijn op de begane grond en aangepaste rechthoekige bovenvensters op lekdrempels. Behouden bleven de rechthoekige deur met kwartholle negblokken in de linker travee, en de ordonnantie van de tweeledige geveltop. Deze wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op kraagstenen; hogerop een rechthoekig luikgat.

• DE CEULAER K. 2016: The Peter Pot site in Antwerp. Analysis on the scale of the building block as a tool for heritage management in historic cities, onuitgegeven verhandeling Raymond Lemaire International Centre for Conservation KU Leuven, 72.