Teksten van Traditioneel diephuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4071

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis genaamd “Zwerten Pot” van één travee en drie bouwlagen, waarvan mogelijk een insteekverdieping, onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit het laatste kwart van de 16de eeuw. Het werd heropgebouwd door de monniken van het aanpalende Pieter Potklooster, na de vernielingen van de Spaanse furie in 1576.

Trapgevel van zes treden in bak- en zandsteenbouw met resten van de sokkel, speklagen en negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Ingrijpend aangepaste opstand met een recent kozijn op de begane grond en aangepaste rechthoekige bovenvensters op lekdrempels. Behouden bleven de rechthoekige deur met kwartholle negblokken in de linker travee, en de ordonnantie van de tweeledige geveltop. Deze wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met kwartholle negblokken en druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op kraagstenen; hogerop een rechthoekig luikgat.

  • DE CEULAER K. 2016: The Peter Pot site in Antwerp. Analysis on the scale of the building block as a tool for heritage management in historic cities, onuitgegeven verhandeling Raymond Lemaire International Centre for Conservation KU Leuven, 72.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297847 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Enkelhuis met slechts één travee en drie verdiepingen en insteekverdieping uit de tweede helft van de 16de of eerste helft van de 17de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde trapgevel, gedeeltelijk verbouwd tot puntgevel, voorzien van muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels. Openingen van de tweeledige top vrij intact bewaard: breder en dieper geplaatst middenluik met latei op karbeeltjes, geflankeerd door eenvoudige rechthoekige zijvensters met kwartholle neggen; ten slotte rechthoekig bovenluik. Begane grond met rechthoekige deur met gestrekt middenkalf; breed verbouwde zijvensters met rolluikkast.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel diephuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4071 (geraadpleegd op ).