Pastorie Sint-Catharinaparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Catharinaparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Ruim tweeverdiepingshuis met zes traveeën en een schilddak (kunstleien); huidig uitzicht uit de 19de eeuw, deuromlijstingen uit de tweede helft van de 18de eeuw en elementen uit 17de en 18de eeuw in de oostzijpuntgevel.

Baksteenbouw met gecementeerde plint en een holronde bakstenen daklijst. Rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin; rolluiken en gecementeerde posten in de voorgevel.

Identieke deuromlijstingen in de voor- en achtergevel: hoge steekboogdeur met een door geprofileerde tussendorpel verbonden imposten en een in de druiplijst opgenomen sleutel (beschilderde natuursteen). Gecementeerde westzijgevel. Ouder muurpand met elementen uit 17de- en 18de eeuw in de oostzijgevel: een kloosterkozijn met uitspringend middenkalf, slagvenster en negblokken onder de cementomlijsting naast een deur met lichtgebogen latei uitlopend op hoekconsoles, negblokken en kwarthol beloop vertrekkend uit prismatische neutjes in de neg (arkose).

Afbraak van de omheiningsmuur en bijgebouwen uit de 19de eeuw aan de straatkant, is aan de gang.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne