erfgoedobject

't Hof van Lombeek

bouwkundig element
ID
40720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40720

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit 18de en 19de eeuw.

Inrijpoort met houten latei en arkosen stijlen, en aan de andere zijde van een dienstgebouw (19de eeuw) onder schilddak (pannen), een voetgangersdoorgang met steekbooglatei van arkose (laatste kwart 18de eeuw).

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) van zeven traveeën, onder zadeldak (kunstleien) met twee dakkapellen en geprofileerde modillons; bouwjaar 1790 in gesmeed ijzer aangeduid in het verankerd topstuk. Baksteenbouw met gecementeerde plint en licht verhoogde begane grond. Rechthoekige deur en vensters met vlakke arduinen omlijstingen. Met vlechtingen, top- en schouderstukken afgewerkte zijgevel voorzien van een houten kozijnraam, een arduinen en een zandstenen venster. De stal in het verlengde heeft grotendeels verbouwde muuropeningen.

Haakse vleugel met zadeldak (pannen), door gevelankers gedateerd 1779; steekboogvormige staldeuren met negblokken van arkose en houten kozijnvensters op de zolder; links, doorrit naar de velden, aan de achterzijde afgewerkt met een natuurstenen korfboogomlijsting.

Langsschuur onder zadeldak (pannen), met aanleunend wagenhuis (lessenaarsdak) voorzien van een bakstenen arcade; recentere bijgebouwen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: 't Hof van Lombeek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40720 (Geraadpleegd op )