erfgoedobject

Den Hopsack

bouwkundig element
ID
4077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Den Hopsack
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Den Hopsack: voorgevel en daken
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd "Den Hopsack", van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), daterend van 1642, met een laatbarok portaal uit de eerste helft van de 18de eeuw. In 1866 liet Guillaume Van Merlen het linker puivenster aanpassen tot deur.

Gecementeerde en gekaleide trapgevel van acht treden, vermoedelijk een constructie in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De vijfledige pui, een skeletstructuur van twee registers met keldermond en druiplijsten, is volledig uitgevoerd in blauwe hardsteen. In de middenas geïntegreerd portaal in classicerende laatbarokstijl. Spiegelboogdeurportaal met een geprofileerd beloop op kleine neuten, onder een ovaal bovenlicht in geriemde omlijsting met sluitsteen, bekroond door gebogen waterlijst met sleutel. Het bovenlicht is fraai versierd met afhangende guirlandes onder de gestrekte uiteinden en rozetten in de zwikken. De bovenverdieping is volledig opengewerkt door een register van gekoppelde kruiskozijnen met gecementeerde monelen en geprofileerde dagkanten, op een cordonvormende, hardstenen lekdrempel. De door waterlijsten gemarkeerde, drieledige geveltop, wordt in het eerste register geopend door een drielicht met rondbogig middenluik geflankeerd door kruiskozijnen. In het tweede register een rechthoekig drielicht met breder middenluik; in het topregister rechthoekig luikgat. De deur in de linker travee dateert van een verbouwing in 1866.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1866#511.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Den Hopsack [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.