erfgoedobject

Kapel te Wachene

bouwkundig element
ID
408
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/408

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel te Wachene
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel zogenaamd "Kapel te Wachene", gelegen nabij het Kasteel (of Hof) te Wachene. Rechthoekig bakstenen gebouw met zandstenen hoekblokken onder zadeldak (nok loodrecht op straat, leien). Sierlijk opgeknapt klokgeveltje met vleugelstukken van arduin op schouderstukken met opschrift FRANCISCUS/ BRUYLANT, gedateerd 1779 (wederopbouw) op een centrale ovale cartouche. Top afgewerkt door middel van een geprofileerd getoogd druiplijstje met oren. Rondboogdeur in een omlijsting van beschilderde gesinterde stenen met sluitsteen en imposten en een geprofileerde druiplijst van zandsteen die over de gevelbreedte doorloopt. In linkerzijgevel, steekboogvenster in een omlijsting van zandstenen negblokken en met een zandstenen onderdorpel. Achtergevel met aandak op zandstenen schouderstukken.

Mobilair: Onze-Lieve-Vrouwebeeld (17de eeuw ?). Portiekaltaar met rococo-inslag; houten hek met bidbank ten westen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel te Wachene [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/408 (Geraadpleegd op 03-03-2021)