erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
4081
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4081

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G. Matteessen, naar ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1891.

Het winkelhuis Matteesen is representatief voor het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp de architect zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement. Van deze laatste is enkel de kroonlijst bewaard. De bovenverdiepingen onderscheiden zich door gekoppelde rechthoekige vensters, gemarkeerd door geblokte midden- en vlakke zijpilasters, met doorgetrokken lekdrempels, gietijzeren parapetten en een spiegel met rozetten op de borstwering. Het geheel is gevat in een rechthoekige spaarnis met kolossale lisenen. De gevelbeëindiging, oorspronkelijk een houten kroonlijst met tandlijst, is vernieuwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1891#151.

Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4081 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.