Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer G. Matteessen, naar ontwerp door de architect Eugène Dieltiëns uit 1891.

Het winkelhuis Matteesen is representatief voor het vroege oeuvre van Eugène Dieltiëns, wiens carrière begin jaren 1880 van start ging. Tijdens de laatste twee decennia van de 19de eeuw bracht hij een conventionele productie van voornamelijk burgerhuizen in neoclassicistische stijl tot stand. Vanaf de vroege jaren 1900 ontwierp de architect zowel in een eclectische stijl van klassieke of neo-Vlaamserenaissance-inspiratie, als in de beaux-artsstijl, met een decor ontleend aan régence en rococo.

Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement. Van deze laatste is enkel de kroonlijst bewaard. De bovenverdiepingen onderscheiden zich door gekoppelde rechthoekige vensters, gemarkeerd door geblokte midden- en vlakke zijpilasters, met doorgetrokken lekdrempels, gietijzeren parapetten en een spiegel met rozetten op de borstwering. Het geheel is gevat in een rechthoekige spaarnis met kolossale lisenen. De gevelbeëindiging, oorspronkelijk een houten kroonlijst met tandlijst, is vernieuwd.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Breedhuis met twee traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, echter met gewijzigde begane grond. Vensterregisters in licht verdiepte nis, geflankeerd door pseudo-pilasters. Rechthoekige vensters met gietijzeren leuning. Bekronende houten kroonlijst met tandlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek