erfgoedobject

Traditioneel breedhuis

bouwkundig element
ID
4084
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4084

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het pand vormde oorspronkelijk mogelijk één geheel met het links aanpalende nummer 19. De behanger Jean François Van Doeselaer liet in 1853 door de aannemer-architect Jean Baptiste Winders de drie gekoppelde kozijnen van de eerste verdieping verbouwen tot twee rechthoekige vensters. De vensters van de tweede verdieping werden verlaagd en van lekdrempels voorzien.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, met behouden smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempel, in gewijzigde ordonnantie (cf. nummer 19). Getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken, boven een natuurstenen daklijst met kwartholprofilering. Verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1853#162.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel breedhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4084 (Geraadpleegd op )