• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Pietersplein en omgeving

Beschrijving

Dorpswoning met kern uit de 17de of 18de eeuw, oorspronkelijk één geheel vormend, kadastraal gesplitst in 1889. Erachter oorspronkelijk parallel dwarsschuurtje (gesloopt rond 1975).

Nummer 3: éénlaags breedhuis, verankerde baksteenbouw met onregelmatige travee-indeling, zadeldak met mechanische pannen. Drie dakkapellen ingebracht in de tweede helft van de 20ste eeuw. Lijstgevel op erg lage zandstenen plint, rechts afgeronde hoek. Aangepaste rechthoekige vensters met vernieuwde houten lateien en schrijnwerk. Venster uiterst rechts was oorspronkelijk een deur. Venster van de tweede travee met dubbele bakstenen ontlastingsboog, verwijzend naar het oorspronkelijke kruisvenster. Links zandstenen korfboogdeur met kwartholle neg, negblokken, imposten, bewerkte sluitsteen met kruis en druiplijst. Mogelijk oorspronkelijke met ijzeren spijkers beslagen houten deur. Hierboven klein vierkant bovenlicht met zandstenen omlijsting.

Nummer 4: dorpswoning met kern uit de 17de of 18de eeuw. Gecementeerd breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met links aandak, twee getrapte dakvensters. Lijstgevel met rechthoekige vensters, houten lateien op de verdieping, bakstenen lekdrempels op het gelijkvloers. Bewaard houten schrijnwerk van vóór 1944 (reeds te zien op 1944 gedateerde foto).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie A, 1889/1, 1927/1, 1975/9.

Auteurs: Thomas, Hans