Sinte-Anna ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw. Bij een recente gevelrestauratie werden het bak- en zandsteenparement ontpleisterd, hersteld en aangevuld, en enkele gedichte kozijnen opnieuw geopend.

De puntgevel met schouderstukken, aandak en overhoeks topstuk, was vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel waarvan de treden later werden afgevlakt. Parement uit baksteenmetselwerk in kruisverband, met zandstenen kozijnen en deuromlijsting, speklagen en afgevlakte waterlijsten, op een gepikte sokkel; smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. In de middenas rondboogdeur van het type 'diamantpoortje' met diamantkopsleutel en -imposten, kwarthol geprofileerde negblokken en archivolt, onder een bolkozijn als bovenlicht; getralied kelderluik in de linker travee. Kruiskozijnen met kwartholle negblokken en wigvormige ontlasting op begane grond en bovenverdieping; in het gelijkvloerse kozijn van de rechter travee rust het middenkalf op korbelen. De tweeledige, oorspronkelijk door waterlijsten belijnde geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekige drielicht met druiplijsten, het lagere middenluik met een latei op korbelen; rechthoekig luik erboven.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sinte-Anna [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297909 (geraadpleegd op ).


Traditioneel diephuis ()

Diephuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen). Verbouwde en gecementeerde puntgevel, met recht afgelijnde spitse top, in traditionele stijl uit de tweede helft van de 16de eeuw.

De huidige helling van de top is, alhoewel nog met aandak, mogelijk een aanpassing van een oorspronkelijke trapgevel (zie schouderstukken). Kruiskozijnen fragmentair bewaard en deels gedicht. Rondboogdeur met kwarthol geprofileerd beloop en hangende diamantvormige sluitsteen. Top geopend met rechthoekige luiken; de latei van het middenluik is gesteund door karbeeltjes, evenals de tussendorpel van het resterende kruiskozijn op de begane grond.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sinte-Anna [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4087 (geraadpleegd op ).