erfgoedobject

Pastorie Sint-Pietersparochie

bouwkundig element
ID
40870
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40870

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Wezembeek
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Pietersplein en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige pastorie van Wezembeek, gelegen tegenover het koor van de Sint-Pieterskerk aan het Sint-Pietersplein, op de hoek met de Kerkbergstraat. Opgetrokken in 1741 (muurankers) als pastorie, het gebouw behield die functie tot 1905. Voor de Tweede Wereldoorlog werd het aangepast tot herenhuis. Volgens een foto van 1905 oorspronkelijk met bijgebouwtje voor de pastorie, de tweede (en mogelijk ook de eerste travee) waren blind, de voortuin was van de straat gescheiden door middel van een hoge muur met vierkante poort.

Onderkelderd breedhuis, vrijstaande verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak (nok evenwijdig met het Sint-Pietersplein) met aandaken, natuurstenen schouderstukken, muurvlechtingen. Twee latere (zeker na 1905) getrapte bakstenen dakkapellen boven de tweede en vijfde travee, verwerking van ijzeren I-balk boven de rechthoekige venstertjes. Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, één + vijf traveeën, op natuurstenen plint. Strak geritmeerde gevel, verlevendigd door het gebruik van zandstenen muurbanden. In de fries jaarankers '1741'. Rechthoekige getraliede vensters met vlakke zandstenen omlijstingen met negblokken op het gelijkvloers, idem op de verdieping echter met hardstenen lateien en niet getralied. Rechthoekige deur met vlakke natuurstenen omlijsting. Schrijnwerk mogelijk 19de-eeuws. De gevel wordt afgeboord door een houten kroonlijst op modillons.

In de linkerzijgevel is een dichtgemetst rechthoekige ventster onder houten latei (oorspronkelijk kloosterkozijn?) zichtbaar, de luikduimen zijn nog bewaard. Hogerop twee getraliede rechthoekige venstertjes onder houten latei. Rechterzijgevel gecementeerd.

Tegen de linkerzijgevel éénlaagse aanbouw onder leien lessenaarsdak, zandstenen plint. Twee getraliede rechthoekige vensters, rechts in zandstenen omlijsting.

  • CALUWAERTS R. 1987: Het leven in Wezembeek in 1910, Het Anker 6.2, 10.
  • CALUWAERTS R. 1992: Wezembeek-Oppem. Van boerendorp tot woongemeente. Nieuwkerken-Waas, 148-151, 438.
  • MAES Fr. 1957: Wezembeek-Oppem vroeger en nu. Eigen Schoon en de Brabander 40.11-12, 380-381.
  • VERBESSELT J. 1972: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13e eeuw deel 12, Pittem, 218.

Bron     : -
Auteurs :  Thomas, Hans
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Pietersparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40870 (Geraadpleegd op )