erfgoedobject

Huis vanden Bossche

bouwkundig element
ID
40878
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40878

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis vanden Bossche
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen lag hier het Hof ter Beke, waartoe de gelijknamige molen behoorde, maar door diverse erfenissen en/of verkopen in de loop van de 16de en de 17de eeuw werden beide bezittingen van elkaar gescheiden.

Het huidige herenhuis klimt op tot de 17de eeuw en is genoemd naar de toenmalige eigenaars vanden Bossche of du Bois; het wordt ook wel aangeduid als 'speelhuys van Wesembeeck'; het pand was gelegen nabij de samenvloeiing van de Kleinebeek en de Woluwe.

Momenteel sterk begroeid breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels (8 treden + topstuk). Het geheel is opgetrokken uit de plaatselijke zandsteen. De lijstgevel aan de straat vertoont eenvoudige rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. In de vierde travee zit een rechthoekige deur met rondbogig bovenlicht, gevat in een zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten, onder waterlijst; hogerop een rondboogvenster. De steigergaten zijn gevuld met leeuwenkopjes. Het voortuintje is afgezet met een laag bakstenen muurtje enerzijds, en een buisleuning tussen lage bakstenen pijlertjes anderzijds.

Aan de achterliggende Kerkstraat bleef de oorspronkelijke zandstenen omheiningsmuur van de tuin bewaard; oorspronkelijk reikte het perceel immers tot de Kerkstraat (zie Ferrariskaart van 1771-1777 en Poppkaart van omstreeks 1860).

  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 162-168.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis vanden Bossche [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40878 (Geraadpleegd op )