Teksten van Huis vanden Bossche

Huis vanden Bossche ()

Voorheen lag hier het Hof ter Beke, waartoe de gelijknamige molen behoorde, maar door diverse erfenissen en/of verkopen in de loop van de 16de en de 17de eeuw werden beide bezittingen van elkaar gescheiden.

Het huidige herenhuis klimt op tot de 17de eeuw en is genoemd naar de toenmalige eigenaars vanden Bossche of du Bois; het wordt ook wel aangeduid als 'speelhuys van Wesembeeck'; het pand was gelegen nabij de samenvloeiing van de Kleinebeek en de Woluwe.

Momenteel sterk begroeid breedhuis van acht traveeƫn en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels (8 treden + topstuk). Het geheel is opgetrokken uit de plaatselijke zandsteen. De lijstgevel aan de straat vertoont eenvoudige rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. In de vierde travee zit een rechthoekige deur met rondbogig bovenlicht, gevat in een zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten, onder waterlijst; hogerop een rondboogvenster. De steigergaten zijn gevuld met leeuwenkopjes. Het voortuintje is afgezet met een laag bakstenen muurtje enerzijds, en een buisleuning tussen lage bakstenen pijlertjes anderzijds.

Aan de achterliggende Kerkstraat bleef de oorspronkelijke zandstenen omheiningsmuur van de tuin bewaard; oorspronkelijk reikte het perceel immers tot de Kerkstraat (zie Ferrariskaart van 1771-1777 en Poppkaart van omstreeks 1860).

• LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 162-168.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Hof ter Beke ()

Eertijds het "Hof ter Beke", zo genoemd naar de eigenaars in de 15de en 16de eeuw, en waarbij een watermolen hoorde; van einde 17de tot begin 18de eeuw in het bezit van de familie du Bois. Soms zogenaamd "Stockmansmolen" naar de eigenaar van midden 19de eeuw of ook ongegrond "Het Huis der zeven Ridders".

Ommuurde woning met twee verdiepingen en zadeldak (pannen), uit 17de, gewijzigd in de loop van de eerste helft van de 18de eeuw en 19de-20ste eeuw. Breuksteenbouw met cementvoegen op een zeer lage, afgeschuinde plint. Rechthoekige vensters (rolluiken) van zandsteen met sponning en een rondboogdeur met imposten, sluitsteen en druiplijst.

De achtste travee links was eertijds een poort die werd dichtgemetseld en vervangen door een steekboogvenster met ontlastingsboog van zandsteen. Getrapte zijgevels (6 treden en top) met nieuwe dekstenen; rechts, twee oorspronkelijke topvenstertjes. Tegen de achtergevel, vergrotingen van baksteen.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne