Pakhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pakhuis

Beschrijving

Pakhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gerenoveerd tot woning in 2008, met reconstructie van de pui.

Lijstgevel met een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met smeedijzeren sierankers, schaars gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels, en witte natuursteen of cement voor een gevelsteen en de friezen van hoofdgestel en dakvenster. Regelmatige ordonnantie van steekboogopeningen op de bovenverdiepingen: vensters in de linker, en laaddeuren in de rechter travee. Deze laatste loopt door in een dakvenster met puntgeveltje en een balkgat voor de hijsinrichting in de top. De recent gereconstrueerde pui vervangt een brede inrijpoort overspannen door een ijzeren I-balk.

Interieur: voorheen bakstenen bevloering op de gelijkvloerse verdieping; zolderingen op zware houten balken die op binnenpilasters rusten. Interne laadschacht met hijsmechanisme op zolder.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo