Pakhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gerenoveerd tot woning in 2008, met reconstructie van de pui.
Lijstgevel met een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met smeedijzeren sierankers, schaars gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels, en witte natuursteen of cement voor een gevelsteen en de friezen van hoofdgestel en dakvenster. Regelmatige ordonnantie van steekboogopeningen op de bovenverdiepingen: vensters in de linker, en laaddeuren in de rechter travee. Deze laatste loopt door in een dakvenster met puntgeveltje en een balkgat voor de hijsinrichting in de top. De recent gereconstrueerde pui vervangt een brede inrijpoort overspannen door een ijzeren I-balk.
Interieur: voorheen bakstenen bevloering op de gelijkvloerse verdieping; zolderingen op zware houten balken die op binnenpilasters rusten. Interne laadschacht met hijsmechanisme op zolder.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. & Braeken J. 2018: Pakhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/297889 (geraadpleegd op ).
Pakhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, "Magazijn voor alle soorten spiegels en vensterglas" volgens opschrift.
Bakstenen gevel van twee traveeën en drie bouwlagen met gestileerde lelie-ankers, schaars verlevendigd met gecementeerd paneelwerk. Vensters in linker travee, laaddeuren in de tweede, alle steekboogvormig en met arduinen lekdrempels. Rechter travee verhoogd in dakvenster met puntgeveltje, hetgeen het verticaliserend aspect accentueert. Balkgat voor hijsinrichting in de top. Begane grond recenter verbouwd voor ruime garagepoort, overspannen door ijzeren I-balk (eerste kwart van de 20ste eeuw).
Interieur: bakstenen bevloering op gelijkvloerse verdieping; zolderingen op zware houten balken, welke op binnenpilasters rusten. Toegang tot de verdieping is weggebroken. Achter de poort interne laadschacht, met vroeger hijsmechanisme vermoedelijk nog op zolder aanwezig.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Pakhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4088 (geraadpleegd op ).