Teksten van Boerenarbeiderswoningen

Boerenhuisjes (2014)

Loodrecht op de straat ingeplante rij boerenarbeiderswoningen, kadastraal geregistreerd als 'nouvelles constructions' in 1865; typisch voor de regio, zijn ze volledig opgetrokken uit de lokale zandsteen met contrasterende verwerking van rode baksteen voor de vlechtingen in de oostelijke straatgevel.

De zuidelijk georiënteerde woningen tellen één bouwlaag onder zadeldak met per woning twee dakvensters als resultaat van een vrij recente renovatie. Vandaag zijn de huisjes sterk gerenoveerd (gedeeltelijk heropgebouwd?) en worden de verankerde lijstgevels geopend door vernieuwde rechthoekige vensters. Nummer 24 heeft een rondboogdeurtje met sluitsteen en imposten.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1865/9.

Bron: -
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum: 2014


Je kan deze pagina citeren als: Kennes, Hilde: Boerenarbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/158203 (geraadpleegd op 14-04-2021)


Boerenhuisjes (1975)

Boerenhuisjes (nok loodrecht op straat) met gecementeerde voorgevel doch breukstenen achtergevel.


Bron: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum: 1975


Je kan deze pagina citeren als: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne: Boerenarbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40880 (geraadpleegd op 14-04-2021)