Ensemble van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Neotraditioneel ensemble van burgerhuizen, in de tweede helft van de jaren 1930 opgetrokken uit lokale zandsteen; nummer 24 is door middel van een gevelsteen in de top 1939 gedateerd; hetzelfde jaar werden de nummers 13 en 24 op het kadaster geregistreerd als 'gehele herbouwing'; het nummer 12 werd al ingetekend in 1936, tegelijk met het aanpalende nummer 11.

De nummers 12-13 vormen een geheel van twee woningen, min of meer uitgewerkt in elkaars spiegelbeeld, elk drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend, pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; elke woning bestaat uit de combinatie van een lijstgevel voor het deurrisaliet en een trapgevel voor de twee venstertraveeën; hoewel nummer 12 echte kruiskozijnen bevat refereert in nummer 13 enkel het schrijnwerk aan een kruiskozijn; de decoratief uitgewerkte boogvelden worden bekroond door een omlopende en doorgetrokken waterlijst; ook de lekdrempels zijn doorgetrokken tot waterlijst; het nummer 24 op de Parklaan is lager en iets eenvoudiger uitgewerkt doch sluit qua algemene vormgeving hierbij aan.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1936/22, 1939/17.