erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4089
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4089

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, volgens de bouwaanvraag uit 1855 naar een ontwerp door de architect Joannes Cornelius Buisseret, mogelijk voor eigen rekening. Het pand vervangt een traditioneel diephuis van drie bouwlagen met insteekverdieping en trapgevel uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Van Buisseret, ook actief als timmerman en aannemer, zijn in Antwerpen nieuwbouwprojecten geïdentificeerd uit de periode 1837 tot 1868, in conventionele neoclassicistische stijl.

Rijhuis met enkelhuisopstand van drie/twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met recent gereconstrueerde pui: rechthoekige deur en vensters in hardstenen omlijsting. Op de bovenverdiepingen regelmatige ordonnantie van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, geriemde omlijsting, hardstenen lekdrempel, oorspronkelijk met gietijzeren parapet. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, casementen in de fries en een eenvoudige houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1855#349.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4089 (Geraadpleegd op )