Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1890 gebouwd door de aannemer Frans Joris, mogelijk voor eigen rekening. Deze laatste was in Antwerpen actief vanaf de late jaren 1870.
Rijwoning met enkelhuisopstand van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een geprofileerde hardstenen plint. Regelmatige ordonnantie van rechthoekige muuropeningen, de deur in hardstenen omlijsting, de vensters in geriemde omlijsting, op de bovenverdiepingen gemarkeerd door cordonvormende lekdrempels en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203898 (geraadpleegd op ).
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters in riemomlijsting, op de bovenverdieping met onderling verbonden lekdrempels en paneelwerk. Kroonlijst op klossen waartussen casementen.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4090 (geraadpleegd op ).