Geboortehuis Hendrik van Gameren

Beschrijving

Geboortehuis van Hendrik Gabriël van Gameren (1700-1775), zoon van de toenmalige drossaard Van Gameren. Gabriël Van Gameren studeerde wijsbegeerte in Leuven en promoveerde tot professor; in 1724 werd hij priester gewijd en later, volgens sommige bronnen in 1731, werd hij doctor in de godgeleerdheid. Op 9 september 1759 werd hij benoemd als bisschop van Antwerpen. Zijn leuze ‘Trouw wordt beloond’ is te vinden in een koorvenster van de Sint-Martinuskerk.

Voortgaande op de gevelankers werd de woning gebouwd in 1624, volgens de literatuur voor de eerste drossaard van de baronie Zaventem, Maarten Van Ophem (1561-1635). Naderhand in gebruik als herberg onder meer 'In Leuven', 'Café Antoon Van Dijck' en 'Van Dijckhof' (1999), de twee laatste verwijzend naar de vermeende verblijfplaats van schilder Antoon van Dijck toen hij in Zaventem was voor het schilderen van het Sint-Martinusschilderij dat tot vandaag bewaard wordt in de Sint-Martinuskerk.

De woning werd volledig opgetrokken uit plaatselijke zandsteen in een traditionele stijl. Bij een verkoop op 23 juni 1747 wordt ze omschreven als 'een schoon steenen huys met schuer ende stallinghe'. Het betreft een breedhuis van twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak met de nok parallel aan de straat en gevat tussen zijtrapgevels (8 treden + topstuk). De gevel aan de Parklaan is een verankerde lijstgevel op een afgeschuinde en uitstekende, gecementeerde plint, geopend door aangepaste rechthoekige vensters in een vlakke, gecementeerde omlijsting; sporen van een gedicht rondboogdeurtje, rechts naast de huidige inkom en een gedicht bolkozijn met wigvormig ontlastingssysteem. De zijgevel aan de Markstraat heeft eveneens aangepaste benedenvensters maar hogerop rechthoekige venstertjes in een zandstenen omlijsting. Het in de jaren 1970 geregistreerde haakse bijgebouw aan de Marktstraat werd vrij recent vervangen door nieuwe bouw.

• LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 87-88, 469.
  • VANNOPPEN H. 1981: De geschiedenis van Zaventem, de industriegemeente van Midden-Brabant, Zaventem, 504-507.