erfgoedobject

Dorpswoningen

bouwkundig element
ID
40904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40904

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huis van Boisschot met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk verankerde, zandstenen constructie van één bouwlaag onder zadeldak, in oorsprong vermoedelijk opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw, aangezien er op de Poppkaart van omstreeks 1860 geen bebouwing is aangegeven op dit perceel; naderhand verhoogd met baksteen tot anderhalve bouwlaag.

Het betreft een typisch voorbeeld van de lokaal gebruikelijke zandsteenbouw; bij de eerste inventariscampagne in de jaren 1970 waren er drie kleine woningen met een gecementeerde lijstgevel aan de straat; vandaag zijn deze gevels gedecapeerd en gerenoveerd; het ensemble van drie woningen werd omgevormd tot één enkele woning; twee deuren werden gesupprimeerd. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen met zandstenen rechtstanden en vernieuwde houten lateien en hardstenen lekdrempels; ook het schrijnwerk werd vernieuwd.

De zijgevel met schouderstukken wordt gemarkeerd door bakstenen vlechtingen; een bouwnaad en baksteengebruik verwijzen naar de latere verhoging. Ook de resten van een zandstenen omheiningsmuur in het verlengde werden gerenoveerd en verhoogd, ten dele met baksteen.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40904 (Geraadpleegd op )