Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Hardstenen pijlerkapel van 1871. Kleine veldkapel omgeven door een linde en twee coniferen en ingeplant ten noordwesten van de Sint-Lambertuskerk.

Deze kapel werd opgericht door Andreas Felix Goossens (A.F.G.S.) ter nagedachtenis van zijn twee jonggestorven echtgenoten Maria Victorina Van Der Vorst (M.V.V.D.V.), overleden in 1964 en Johanna Catharina Van Der Vorst (J. C.V.D.V), overleden in 1868. Andreas Goossens was burgemeester van Nossegem in de periode 1848-1867; de pachtersfamilie Goossens leverde trouwens meerdere burgemeesters op voor Nossegem. Steenkapper was naar verluidt Cordemans.

Het geheel bestaat uit een rondboognis op een polygonale sokkel met opschrift 'Troosteres der Bedrukten/ Bid voor ons/ A.F.G.S.: M.V.V.D.V.: J.C.V.D.V./ 1871'. De nis is afgesloten door een decoratief uitgewerkt ijzeren hek. Het oorspronkelijk bekronende kruis is afgebroken. Het interieur met herschilderd opschrift 'O Maria! Moeder van Smerten. Bid voor ons.' en een plaasteren beeld van Onze-lieve-Vrouw van Lourdes.

• Brochure Open Monumentendag 10 september 2000, "Tijd".
  • VANNOPPEN H. 1987: De gemeente Zaventem. Kuierend door Midden-Brabant, de witloof- en druivenstreek, Winksele, 117.