Teksten van Onze-Lieve-Vrouwekapel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40909

Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

De vrij grote kapel onder leien zadeldakje is gelegen op de hoek met Guldendelle en werd gebouwd in 1860, zie het gevelsteentje in de onderbouw, in opdracht van de familie Van Espen. Op het kadaster werd de kapel pas ingetekend in 1910.

De familie van Espen bewoonde in de 19de eeuw het pachthof 'De Vernagelde Poort', gelegen op de Leuvensesteenweg ten oosten van Landhuis Van Meerbeek. Op de Ferrariskaart wordt de hoeve aangeduid als 'cense Bever'; op het einde van de 19de eeuw werd de Vernagelde Poort door de familie Van Espen omgevormd tot jeneverstokerij. De burgemeester van Nossegem in de periode 1900-1910 was trouwens een telg uit dit geslacht, met name Jozef Van Espen.

De neoclassicistische pijlerkapel werd opgetrokken uit rode baksteen met contrasterende verwerking van licht gekleurde baksteen voor de omlijsting van de rondboognis; vandaag is ze witgeschilderd, de onderbouw is gecementeerd en bevat een ruitvormige gevelsteen met vermelding 'H. Maria/ Moeder van Bermhertigheyd/ Bid voor ons/ 1860'. De voorzijde is uitgewerkt als frontongevel met bekronend ijzeren kruis; het fronton wordt gesteund door hoekpilasters. De nis met ijzeren hek bevat een plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B, 1910/10.
  • VANNOPPEN H. 1979: De geschiedenis van Nossegem, het fanfaredorp, Zaventem, 850.

Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/149811 (geraadpleegd op ).


Onze-Lieve-Vrouwekapel ()

Bakstenen kapel met zadeldakje en een pilastergevel uitlopend op een driehoekig fronton; opschrift op de gecementeerde sokkel, "H. Maria Moeder van Bermhertigheyd Bid voor ons 1860".


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40909 (geraadpleegd op ).