Boerenwoning ()

Ingebouwde rest van een mogelijk 18de-eeuws boerenhuis zoals blijkt uit de steile dakhelling, het gebruik van zandsteen voor de opbouw en sporen die verwijzen naar de vroegere aanwezigheid van kruiskozijnen zoals het wigvormige ontlastingssysteem en de bewaarde sponningen.

Constructie op rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder kunstleien zadeldak met de nok parallel aan de straat; voor zover zichtbaar onder de pleister- en verflaag, gedeeltelijk opgetrokken uit zandsteen (linkerdeel) en deels uit baksteen (uiterst rechtse travee), vermoedelijk als latere uitbreiding. De rechthoekige vensters waren voorheen beluikt zoals blijkt uit de nog aanwezige luikduimen. Gedicht luik met ijzerbeslag boven het venster in de derde travee. Aangepaste rechthoekige deur onder geprofileerde kroonlijst met sluitsteen en imposten.


Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/149804 (geraadpleegd op ).


Boerenwoning ()

Boerenhuis (nok evenwijdig met de straat) met één bouwlaag en zadeldak (kunstleien), uit de 18de eeuw. Licht bepleisterde en witgekalkte breuksteenbouw ingekort links, en met baksteen vergroot naar rechts.

Beluikte rechthoekige vensters met sponning en een rechthoekige deur met vierkante imposten, een hoger gelegen sluitsteen en druiplijst.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40912 (geraadpleegd op ).