erfgoedobject

Pachthof De Vernagelde Poort

bouwkundig element
ID: 40914   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40914

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige hoeve (afspanning?) met boerenburgerhuis uit de 18de eeuw doch dienstgebouwen hoofdzakelijk uit de 19de een 20ste eeuw. Zeven traveeƫn breed tweeverdiepingshuis met zadeldak (pannen), voorzien van een gecementeerde voorgevel met afgeschuinde plint, en verrijkt met een stucdecoratie uit de 19de eeuw. Beluikte rechthoekige vensters met sponning op de begane grond en vierkante bovenvensters met rolluiken en lekdrempels; rondboogdeur met houten tussendorpel ingeschreven in een met riemprofiel verrijkte rechthoekige omlijsting voorzien van neuten, imposten, sluitsteen en ingegrifte zwikken. Gecementeerde achtergevel met kwartronde daklijst; aangepaste vensters en centrale slanke rondboogdeur met uitstekende imposten en sluitsteen. Gecementeerde zijgevels met top- en schouderstukken en vermoedelijk vlechtingen.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975

Aanvullende informatie

Onderzoek naar aanleiding van de herinventarisatie wees uit dat hier gaat om het pachthof dat op de Ferrariskaart (1771-1777) werd aangeduid als 'Cense Bever', later 'De Vernagelde Poort', in de 19de eeuw uitgegroeid tot jeneverstokerij Van Espen.

Auteurs : Kennes, Hilde
Datum: 07-06-2013

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pachthof De Vernagelde Poort [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40914 (Geraadpleegd op 17-01-2021)