Teksten van Gekoppelde neoclassicistische rijhuizen

Gekoppelde neoclassicistische rijhuizen ()

Geheel van twee gekoppelde neoclassicistische rijhuizen, in de huidige vorm te dateren in het tweede kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Van het geheel rest enkel het linker pand van twee traveeën; het rechter pand van drie traveeën werd omstreeks 1990 gesloopt voor de bouw van een hotel.

Rijhuizen met samen vijf traveeën en vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat). De gecementeerde lijstgevel rust op volledig verbouwde winkelpuien. Regelmatige opstand in verkleinende ordonnantie, oorspronkelijk afgewerkt met een klassiek hoofdgestel. De hoofdverdieping wordt gemarkeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten, en een gevelbrede een smeedijzeren borstwering. Hogerop registers van rechthoekige vensters met een individuele, hardstenen lekdrempel.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis de Roode Schuit en huis het Beukenhooft ()

Voormalig huis "de Roode Schuit" en "het Beukenhooft". Rijhuis met vijf traveeën en vier bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat), in het tweede kwart van de 19de eeuw te dateren. Gecementeerde lijstgevel met verbouwde begane grond (winkelpuien), beëindigd in een kwartholle daklijst. Hoofdverdieping geritmeerd door rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op dito imposten, voorzien van een smeedijzeren borstwering. Verder: rechthoekige vensters met geschilderde latei en arduinen lekdrempel.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek