Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerwoning van een voormalige hoeve in kern opklimmend tot de 18de eeuw (?) en gelegen in het centrum van het dorp tegenover de Kerkdries.

Volgens een inventarisfiche naar aanleiding van het monumentenjaar 1975 klimt het gebouw zelfs op tot de 17de eeuw en was het een boerenburgershuis van een voormalig pachthof. Op deze locatie was op het primitief kadaster een hoeve zichtbaar in eigendom van Jan De Smeth. Verschillende aanpassingen werden in de loop van de 19de eeuw op het kadaster geregistreerd. Tijdens het interbellum werd de hoeve verdeeld in verschillende eigendommen (huidige nummers 7 en 9, nummer 5 was al eerder afgesplitst).

Het enkelhuis heeft twee bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak (pannen) met dakkapellen. De gecementeerde gevel heeft een behouden natuurstenen plint. De muuropeningen op de begane grond werden verbouwd, op de verdieping zijn nog de zandstenen omlijstingen en negblokken van de voormalige kruisvensters aanwezig. De rechthoekige deur is voorzien van een vlakke hardstenen omlijsting. Het schrijnwerk werd vernieuwd. De linkerzijgevel werd gecementeerd, maar met nog zichtbaar aandak en schouderstukken.

Achteraan bijgebouw met resten van zandsteen, zichtbaar in de Nieuwstraat. Dit voormalig L-vormig bijgebouw werd als "batiment rural" geregistreerd in 1842 na de afbraak van een ouder volume.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1842/1, 1849/8, 1892/5, 1894/3 en 1933/12.

Auteurs: Verwinnen, Katrien