Teksten van Oud gemeentehuis Sterrebeek

Oud gemeentehuis Sterrebeek ()

19de-eeuws gemeentehuis ingeplant tussen de kerk met voormalig omringend kerkhof en het domein van het kasteel van Sterrebeek, vandaag opgedeeld in drie woningen. Het gemeentehuis is ook gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht (2001) van de omgeving van de Sint-Pancratiuskerk.

Tot in de jaren 1840 had de gemeente geen eigen gemeenteschool, slechts een aangenomen vrije school voor jongens en één voor meisjes. In 1846 werd door de gemeenteraad beslist om over te gaan tot de bouw van een school met onderwijzerswoning en zittingszaal voor de gemeenteraad. Eind 1849 werd het gebouw in gebruik genomen als gemeentehuis en school, volgens de literatuur naar ontwerp van architect Voyer (ook Voijer geschreven). Dit gemeentehuis met school werd door de gemeente in 1870 verkocht na de bouw van een nieuw gemeentehuis aan de Mechelsesteenweg (afgebroken rond 2005). De nieuwe eigenaar zou hierna overgaan tot de afbraak van de achterliggende klaslokalen. In 1880 werden ook de twee linkse, lagere traveeën (nummer 26) geregistreerd op het kadaster (mogelijk een rechtzetting van een oudere toestand). Opdeling van het gemeentehuis in 1897 en in 1910 in drie aparte woningen.

Twee gespiegelde en onderkelderde enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Bepleisterde lijstgevel met rondboogvormige muuropeningen op de begane grond. Doorlopend cordon ter hoogte van de imposten en consoles onder de lekdrempels. Rechthoekige muuropeningen op de verdieping. Deels nieuw schrijnwerk en gedichte steigergaten. Links lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1849/8, 1971/4bis, 1880/7, 1897 en 1910.
  • PAESMANS G. & BERGMANS A. 2006: De Sint-Pancratiuskerk van Sterrebeek, M&L 25, 5, 17-21.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 158, 170 en 186.

Auteurs:  Verwinnen, Katrien

Bepleisterd tweeverdiepingshuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen), met sobere empire-inslag, uit de 19de eeuw. Rondboogdeuren en vensters op de begane grond, met verbindend cordon ter hoogte der imposten en met consoles onder de lekdrempels. Rechthoekige bovenvensters.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne