Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Hammeke

Beschrijving

Mooie ligging aan de Zenneoever, in de schaduw van een krans lindebomen, doch heden "verdiept" bezijden de autosnelweg Antwerpen-Brussel en zodoende geïsoleerd en met verval bedreigd.

Eénbeukige kapel van twee traveeën met een driezijdige koorsluiting, afgedekt met een leien zadeldak en bekroond met een dakruitertje. Resten van de oorspronkelijke traditionele bak- en zandsteenstijl uit begin 17de eeuw: de korfboogdeur met nis, de plint in de westtravee, sporen van een westvenster in de voorgevel en van een kleiner raam in de noordmuur. Vergroot met één travee in 1699 (jaartal in een cartouche van de koorsluiting) en aangepast, onder meer de vensters in het vierde kwart van de 18de eeuw (1778); herstel na oorlogsschade in 1914.

• VAN DER HAMEYDE J., Onze-Lieve-Vrouw-in-'t-Hammeke te Zemst, in Eigen Schoon en de Brabander, 1929-30, 19-43.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne