erfgoedobject

Hoeve Waterke

bouwkundig element
ID
40952
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40952
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Verlaten, bouwvallig en bij de Zennedijk gelegen hoevetje uit 17de, 18de eeuw, afhankelijk van het kasteel van Relegem.

Eénlaags bakstenen gebouw met zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons en voorzien van een Vlaams venster in een trapgeveltje met overhoeks topstuk en met kwartronde consooltjes onder de vensterdorpel. Rechthoekige deur van zandsteen met kwartholle neg en negblokken, en gestrekte tussendorpel. Rechthoekige vensters van zandsteen met latere lekdrempels van arduin. Rechterzijpuntgevel afgewerkt met bakstenen vlechtingen en schouderstukken op zandstenen consoles. Links, aanleunende bakstenen stal onder het doorlopend zadeldak; in de zijgevel, een zandstenen deur met afgeschuinde zandstenen posten van negblokken en een arduinen latei. Achteraan, recentere stal.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Waterke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40952 (Geraadpleegd op 23-06-2021)