erfgoedobject

Afspanning

bouwkundig element
ID
40957
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40957
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige afspanning, voorheen, naar verluidt, binnenin gedateerd 1741. Breukstenen omheiningsmuur aan de straatkant gedeeltelijk in puin; zandstenen rondboogdeurtje met kwartholle neg, imposten en sluitsteen. Heden gecementeerd tweeverdiepingshuis (nok loodrecht op straat) met zadeldak (kunstleien); rechthoekige muuropeningen met lekdrempels en luiken (19de eeuw); kwartronde daklijst.

Aanhorigheid in het verlengde met één bouwlaag van zandsteen, verhoogd met een halve verdieping van baksteen en afgedekt met een zadeldak (pannen); rechthoekige vensters en deur. Aan de andere zijde van de geplaveide binnenplaats, in puin vallend dienstgebouw van zandsteen in breuksteenverband; behouden rondboogdeur met uitspringende imposten en sluitsteen, tussen twee smalle luchtgleuven.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Afspanning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40957 (Geraadpleegd op )