erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
40958
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40958
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën met twee verdiepingen en een zadeldak met drie (kunstleien) dakkapellen, uit de tweede helft van de 18de eeuw doch aangepast tijdens de 19de eeuw, onder meer werd de voorgevel voorzien van een witgeschilderde bepleistering met sobere versiering onder de lekdrempels. Beluikte steekboogvensters en -deur met kwarthol beloop.

Links, recentere bijbouw met plat dak. Gecementeerde zijpuntgevels met schouderstukken, vermoedelijk vlechtingen en een bijkomend rondboogvenster. Rechthoekige muuropeningen in de gecementeerde achtergevel.

Achteraan, bijgebouwen uit de 19de eeuw met rechthoekige muuropeningen en een bakstenen steekboogarcade.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dokterswoning De Maeyer met tuin


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40958 (Geraadpleegd op )