Rijhuis met gereconstrueerde trapgevel

Beschrijving

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak. Het betreft in kern een traditioneel diephuis uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, dat in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw. Daarbij verdween de oorspronkelijke trapgevel voor een nieuw opgebouwde lijstgevel, onder een afgesnuite bedaking. Eugène Bogenschutz liet in 1953 de opstand decaperen en de getrapte geveltop vrij reconstrueren, naar een ontwerp door de architect Geo Demeulemeester.

Opstand met een parement uit witte natuursteen voor de eerste verdieping en baksteenmetselwerk voor de tweede en derde verdieping, oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, maar begin jaren 1950 gedecapeerd. Verbouwde winkelpui en registers van rechthoekige bovenvensters met cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen en gietijzeren parapetten. Getrapte geveltop uit baksteen en witte natuursteen, geopend door een rechthoekig drielicht en een balkgat.