Hoeve Schaliënhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schaliënhof

Beschrijving

Eertijds afhankelijk van de abdij van Grimbergen. Hoeve heden bestaande uit een boerenhuis met stal in het verlengde (nok loodrecht op straat) uit de 17de, 18de eeuw en ertegenover, een langsschuur uit de 19de eeuw.

Eénlaags boerenhuis van vijf ongelijke traveeën met zadeldak (kunstleien) en twee dakkapellen; geprofileerde houten modillons met diamantpunt. Licht bepleisterde en witgekalkte zandsteenbouw. Rechthoekige deur van zandsteen verrijkt met negblokken en gestrekte tussendorpel.

Beluikte voormalige kruisvensters in zandstenen omlijstingen met sponningbeloop, waarvan de dubbele bakstenen ontlastingsboogjes zichtbaar zijn; het rechtervenster (opkamer) werd circa 1916 voorzien van een arduinen lekdrempel en een metalen latei met bloemetjesversiering.

Achtergevel verhoogd met baksteenmetselwerk en voorzien van een rechthoekige deur met tussendorpel en vierkante venstertjes, een dichtgemetseld en een verbouwd zoals in de voorgevel.

Links, in het verlengde, stal onder zadeldak (pannen) met dakvenster en bewerkte modillons: zandsteenbouw met verbouwde muuropeningen waarvan de resterende ontlastingsboogjes resten; overigens ook een behouden vierkant venstertje met afgeschuinde posten en negblokken van zandsteen. Zijpuntgevels en tussenmuur afgewerkt met vlechtingen, top- en schouderstukken.

Ertegenover langsschuur van baksteen afgedekt met zadeldak (golfplaten) en in de zijgevel door gesinterde bakstenen gedateerd 1891.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne