erfgoedobject

Hoeve Hof van Beieren

bouwkundig element
ID
40965
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40965

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Beieren
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Naar verluidt wordt de 1740 gedateerde gevelsteen van het "Hof van Beieren" in het museum te Mechelen bewaard.

Boerenhuis (nok pararllel aan de straat) van zes traveeën met zadeldak (pannen), waarvan de helling bij het toevoegen van één bouwlaag aan de voorzijde werd gewijzigd; witgeschilderde baksteenbouw; links een opkamer. Beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels en rechthoekige deur. In de één bouwlaag tellende achtergevel, drie getraliede steekboogvensters, een rechthoekige deur en venster.

Rechts, in het verlengde, bijgebouw met gebogen zadeldak (pannen) en fraai Vlaams venster, uit de 18de eeuw. Witgeschilderd baksteenmetselwerk voorzien van een brede kwartholle daklijst; naast een zandstenen steekboogdeur, een dichtgemetselde steekboogpoort van zandsteen; erboven, verhoogde travee afgewerkt met een geprofileerd driehoekig fronton van zandsteen en voorzien van een laadvenster met hoekconsooltjes onder de latei; voorts recentere muuropeningen.

Vleugel ertegenover met bakstenen langsschuur en karrenhuis met zadeldaken (pannen), uit de 19de eeuw; schuurpoorten met houten en metalen lateien en steekboogarcaden van baksteen in het karrenhuis.

Naast een kleine poel, bomendreef naar de velden die eertijds ook naar het Hammeke (zie Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Hammeke) leidde.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Hof van Beieren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40965 (Geraadpleegd op )