Burgerhuis in pseudo-traditionele stijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Gulden Sweert

Beschrijving

Burgerhuis in pseudo-traditionele stijl gebouwd in opdracht van Elisabeth Filson-Steers, naar een ontwerp door de architect Stan Soetewey uit 1961. De nieuwbouwwoning vervangt een bestaand, traditioneel diephuis met trapgevel dat vermoedelijk uit de vroege 17de eeuw dateerde.

Stan Soetewey, wiens loopbaan pas na de Tweede Wereldoorlog werkelijk van start ging, staat vooral bekend voor het verdwenen Nautilushotel, in 1957 ingeplant in het havengebied nabij de Kruisschanssluis, met een panoramisch zicht over de Schelde.

Smal diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk uit rood baksteenmetselwerk in halfsteens verband, met smeedijzeren sierankers, een plint, deuromlijsting, speklagen, lekdrempels, waterlijsten, steigergaten en dekstenen uit witte natuursteen. Omlijste rondboogdeur, registers van rechthoekige bovenvensters, drielicht en luik in de top. Gevelsteen met opschrift "1617". Volgens de bouwplannen biedt de plattegrond achtereenvolgens ruimte aan een hal, living, en verdeeld over de twee bovenste verdiepingen drie slaapkamers en een badkamer.