Neotraditioneel rijhuis

Beschrijving

Neotraditioneel rijhuis gebouwd in opdracht van Auguste Maho, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1910. Het café-restaurant met hotelaccomodatie droeg in de jaren 1920 de naam: “A la réunion des Wallons”. In het pand dat zich eerder op dit perceel bevond, werd in 1582 de schilder David Teniers de Oude geboren. Hieraan, herinnert een gevelsteen met inscriptie: "Geboortehuis van / David Teniers I / Kunstschilder/ 1582-1642".

Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van Frits de Mont, zoon van de letterkundige Pol de Mont, die actief was in de periode 1910 tot 1950. Naast zijn praktijk was de architect redactielid en productief auteur voor het Antwerpse architectuurtijdschrift De Bouwgids, de spreekbuis van de Kring voor Bouwkunde. Later in 1910 ontwierp hij voor zijn vader een art-nouveauwoning op de hoek van Jan Van Rijswijcklaan en Markgravelei. Vóór de Eerste Wereldoorlog liet De Mont zich eveneens opmerken met landhuisjes in cottagestijl.

Smal rijhuis van één travee en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Trapgeveltje van zes treden met overhoeks topstuk, opgetrokken uit twee kleuren baksteenmetselwerk (klampsteen en papesteen) in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de pui, kozijnen, speklagen, waterlijsten, steigergaten, hoek-, kraag- en dekstenen, en blauwe hardsteen voor de lekdrempels. Een brede korfboog onder een getrapte archivolt met uitstraling vormt de pui. Twee rechthoekige drielichten met druiplijsten en boogvelden van verschillende breedte, op de eerste verdieping geaccentueerd door tussendorpels, doorbreken de hoofdverdiepingen. Rechthoekig venster met druiplijsten en boogveld op de derde verdieping; rondboogvenster in de door een waterlijst gemarkeerde geveltop.

Volgens de bouwplannen biedt de plattegrond gelijkvloers ruimte aan het restaurant met achterliggende keuken en sanitair op de entresol. De bovenverdiepingen en mansarde omvatten telkens twee kamers ontsloten door de dwars ingeplante traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1910#1779; foto FOTO-OF#5878.