Neotraditioneel rijhuis gebouwd in opdracht van Auguste Maho, naar een ontwerp door de architect Frits de Mont uit 1910. Het café-restaurant met hotelaccomodatie droeg in de jaren 1920 de naam: “A la réunion des Wallons”. In het pand dat zich eerder op dit perceel bevond, werd in 1582 de schilder David Teniers de Oude geboren. Hieraan, herinnert een gevelsteen met inscriptie: "Geboortehuis van / David Teniers I / Kunstschilder/ 1582-1642".
Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van Frits de Mont, zoon van de letterkundige Pol de Mont, die actief was in de periode 1910 tot 1950. Naast zijn praktijk was de architect redactielid en productief auteur voor het Antwerpse architectuurtijdschrift De Bouwgids, de spreekbuis van de Kring voor Bouwkunde. Later in 1910 ontwierp hij voor zijn vader een art-nouveauwoning op de hoek van Jan Van Rijswijcklaan en Markgravelei. Vóór de Eerste Wereldoorlog liet De Mont zich eveneens opmerken met landhuisjes in cottagestijl.
Smal rijhuis van één travee en vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Trapgeveltje van zes treden met overhoeks topstuk, opgetrokken uit twee kleuren baksteenmetselwerk (klampsteen en papesteen) in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de pui, kozijnen, speklagen, waterlijsten, steigergaten, hoek-, kraag- en dekstenen, en blauwe hardsteen voor de lekdrempels. Een brede korfboog onder een getrapte archivolt met uitstraling vormt de pui. Twee rechthoekige drielichten met druiplijsten en boogvelden van verschillende breedte, op de eerste verdieping geaccentueerd door tussendorpels, doorbreken de hoofdverdiepingen. Rechthoekig venster met druiplijsten en boogveld op de derde verdieping; rondboogvenster in de door een waterlijst gemarkeerde geveltop.
Volgens de bouwplannen biedt de plattegrond gelijkvloers ruimte aan het restaurant met achterliggende keuken en sanitair op de entresol. De bovenverdiepingen en mansarde omvatten telkens twee kamers ontsloten door de dwars ingeplante traphal.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Neotraditioneel rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203905 (geraadpleegd op ).
Gevelsteen met inscriptie: "Geboortehuis van/ David Teniers I/ Kunstschilder/ 1582-1642". Smal trapgeveltje met natuur- en bakstenen parement in neotraditionele stijl, circa 1900 te dateren. Verschillende vensterindeling op elke bouwlaag, vernauwend naar boven toe: segmentboog op de begane grond: gekoppelde vensters met middenkalf op hoofdverdieping: drielicht op derde bouwlaag en er boven een rechthoekig venster, allen voorzien van waterlijsten en ontlastingsbogen. Ten slotte in de getrapte top, rondboog- venster, bekroond door een overhoeks topfiaal.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Neotraditioneel rijhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4098 (geraadpleegd op ).