erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
40981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40981
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eertijds omgrachte en met eikenbomen omzoomde hoeve met geplaveide binnenplaats, in kern opklimmend tot 17de, 18de eeuw doch naderhand verbouwd.

Boerenhuis met één bouwlaag en afgesnuit zadeldak (pannen); baksteenbouw met gepikte plint en in het achteruitspringend haaks gedeelte (opkamer) een zandstenen onderbouw. Rechthoekige deur en beluikte vensters, sommige met behouden zandstenen posten. Puntgevel van het haaks gedeelte afgewerkt met vlechtingen van gesinterde baksteen en schouderstukken met kraagstenen van zandsteen; kelder- en topvenstertjes met dorpels van zandsteen. Verbouwde stal in het verlengde.

Losstaande ruime langsschuur van baksteen met zadeldak (pannen); rechthoekige inrijpoort met houten latei doch met zandstenen posten en negblokken. Zijpuntgevel aan de veldzijde voorafgegaan door een afstelruimte met een op gelijkaardige wijze afgewerkt deurtje, en schuurpoort in stijl- en regelwerk.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40981 (Geraadpleegd op 13-06-2021)